Expertsvar på byggfrågor för 395 kr/år

Det är galet mycket frågor som dyker upp när man bygger hus. Det är hundratals mail varje månad om allt från skorstensanslutningar till tomtplanering. Därför blev jag så glad när jag läste att Villaägarnas Riksförbund har ett antal experter inom alla tänkbara områden som rör husbygge. Av den anledningen gick jag med bums. Tid är pengar när man bygger, så att alltid ha tillgång till experthjälp är ovärderligt. 

Förutom expertrådgivning ingår i årsavgiften även magasinet Villaägaren som kommer ut 5 ggr/år, rabatter på byggvaror och lite annat. Just nu betalar man bara 395 kr för resten av 2016 och hela 2017.

Bygglov 32 501 kr

I vår kostnadskalkyl hade vi från början räknat med 24 000 kr för bygglovet, inkl start- och slutbesked. Då var planen att bygga 200 kvm, men nu blev det istället 233 kvm (257 kvm brutto) plus både carport och förråd på 33 resp 15 kvm. Det var just carporten som kom att påverka fakturan som istället landade på 32 501 kr. 


Tariffer för bygglov (Nyköping)

Nybyggnad 100-149 m² bruttoarea 17 000 kr
Nybyggnad 150-199 m² bruttoarea 19 000 kr
Nybyggnad 200-299 m² bruttoarea 24 000 kr

Tillbyggnad < 49 m² bruttoarea (enkel) 6 000 kr
Tillbyggnad < 49 m² bruttoarea (komplex) 8 000 kr
Tillbyggnad 50-75 m² bruttoarea 11 000 kr
Tillbyggnad (inglasat uterum/skärmtak) 3 000 kr

Komplementbyggnad < 49 m² bruttoarea 3 000 kr
Komplementbyggnad 50-75 m² bruttoarea 7 000 kr
Komplementbyggnad 76-99 m² bruttoarea 11 000 kr  
 

Bygglovsritningar

Att välja kök del 6

Tunn provbit av bänkskivan i kvartskomposit. Intill ligger prov på köksluckan och under ett prov på parkettgolvet vi kommer ha i köket.

Sponsor nämns i detta inlägg*

Nu har vi bestämt oss för att satsa på en bänkskiva i kvartskomposit, eller kompositsten som det också kallas. Dessa består till ca 90% av naturlig sten, resten är lim, färg och tillsatser för att förbättra de tekniska egenskaperna. Detta resulterar i en mycket tålig och bakterieavstötande skiva som går att få i en mängd olika färger, mönster och tjocklekar. Den vi valt är en mycket ljus "marmorskiva" med väldigt svagt mönster. Skivan heter Technistone Noble Supreme White och säljs av Granitset. Vi har även valt till en 10 cm hög kant inne vid väggen i samma material. Diskbänken blir en underlimmad Blanco Zerox 700-U och blandaren troligtvis en Strand Solid (en av få blyfria blandare).

Underlimmad diskho, Blanco Zerox 700-U.

Vår köksbänk är med den 125 cm breda köksön ca 10 meter och prislappen inkl diskho och blandare landar då på ca 60.000 kr. Ikea har en tunnare variant på 12 mm (vår är 20 mm) som kostar ca 45.000 kr med samma tillbehör.
 

Tidigare avsnitt

 

*) I detta inlägg nämner jag Granitset som är en av våra sponsorer. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer. Bloggen är för mig bl a ett verktyg för att kunna hävda min rätt som konsument, så oavsett vilka rabatter jag fått kommer både ris och ros rapporteras. Det har ni mitt hedersord på.

Nu enklare att följa Hemresan

Det finns många sätt att följa en blogg och nu har jag därför lagt till ett par. Här kan du välja hur du vill bli uppdaterad när nya inlägg publiceras.

Follow

Följ Hemresan med Bloglovin'

Att välja kakel och klinker del 1

Konradssons Nr 21 grå på väggar och deras Cement gris på golv.

Klinkerskiss för badrummet.

Vi gillar som sagt betong och det finns det gott om att välja på när det gäller kakel och klinker. Nåt vi inte gillar är att skrubba skitig fog, så för att minimera mängden (och för att det är snyggt) har vi valt så stora plattor som möjligt. Vi har också valt mörka golvplattor med mörk fog i våtrum vilket även det är bättre ur den aspekten.

Ovan har ni en bild från kakelleverantören Konradssons "digitala showroom" där man kan testa olika kombinationer med kakel och klinker ur hela deras sortiment. De flesta större leverantörer verkar ha en liknande funktion. Bilden visar hur vi tänkt oss med 60x60-plattor på både golv och väggar så långt det är möjligt. Vid brunnar behöver man gå ner till max 20x20 för att få till bra fall. I vår dusch har vi dock tänkt ha en ränna och då går det bra att köra med stora plattor hela vägen.  

De plattor som syns på bilden är Konradssons Nr 21 grå 60x60 på väggar och på golvet deras Cement gris 60x60. Blir nog ungefär denna färgkombo, men leverantör har vi inte bestämt ännu. Väntar prover från en tysk kakelleverantör och priserna där är väldigt låga, även om frakten blir stor med så tunga varor. I hallen blir instegsklinkern troligtvis den ljusare Nr 21 grå eller liknande.

Rak brunn från Purus.