Färgsättning interiört

Det här med materialval och färgsättning interiört tar sin tid. Parkettgolv, hallklinker, snickerier, köksluckor, väggar och trappor – allt ska matchas. Här en liten sammanfattning om hur vi tänkt och valt.  

Exteriört har vi en grå träfasad med grått, bandat plåttak och gråa fönster, dörrar och detaljer. Det grå temat följer med in i huset och är den tongivande kulören även interiört.

Eftersom vi har tre små skitungar mellan två och sju blir det inga tapeter utan vi kommer låta måla alla rum utom badrum och tvättstuga där det blir kakel. Det finns flera leverantörer som tagit fram matta färger som ska vara extra lättstädade, vilket vi håller på att kika lite närmre på. De flesta rum målas i vitt med en neutralt grå brytning. För att dörrar, dörrfoder, fönster och lister inte ska se nikotingula ut ser vi till att få dessa i en neutral vit (NCS S 0500-N). Vanligt är annars att dessa "vita" snickerier kommer i Stockholmsvitt eller antikvitt som har en stänk gult (t ex NCS S 0502-Y).

Köksluckorna och trappan blir grå med en svag brytning mot blått (NCS S 2502-B). Badrummen och tvättstugan får grått, cementliknande klinker på golv och väggarna ett ljusare grått kakel i samma mönster. Problemet i badrummen är möblerna. Ikeas vita möbler t ex har alla en varm ton, vilket får dem att se gula ut intill dörrar och fönster. Nu har vi hittat några tillverkare som har neutralt vita serier, men vi har inte bestämt oss ännu för vilka vi ska välja. Problemet med de varma tonerna gäller även Ikeas PAX-garderober som vi hade tänkt låta bygga in i flera rum. Ska ta med färgprover nästa gång vi besöker Ikea för att se om de håller en hyfsat neutral ton. 

Golvet blir en grå, mattlackad och 1-stavig ekparkett. Undantaget hallen där vi har samma ljusgrå, cementliknande klinker som på väggarna i badrummen. 

Barnens rum får lite roligare färger och vårt sovrum blir nog lite mörkare än övriga rum. Men där är vi inte riktigt klara ännu. 

Här en skärmdump från Alcro Design där man kan testa att färgsätta några exempelrum:

Sommarläsning: Svenska fritidshus

Nu har Arkitektur Förlag släppt den första delen i en serie om arkitektritade fritidshus. I boken presenteras 20 unika fritidshus byggda de senaste åren. Även om det är fritidshus som är temat så finns det mycket inspiration för oss som ska bygga permanentboende.

Arkitektens experimentverkstad kallas fritidshuset och här tar man ofta ut svängarna. Upplevelse kan av naturliga skäl ofta sättas före funktion. I vårt fall har vi ibland fått kompromissa oss fram här och inte sällan prioriteras då funktion. Men på det stora hela så tycker jag att vi landat i en fin balans.

Tidigare har jag tipsat om förlagets fina serie Svenska villor som kommit ut i tre volymer. Här kan du läsa det inlägget. Alla böcker kostar ca 250 kr/st på t ex Adlibris.

Tham & Videgård, Fritidshus Lagnö. Foto: Åke E:son Lindman.

Johan Sundberg Arkitektur, Sommarhus Akenine. Foto: Peo Olsson.

Petra Gipp Arkitektur, Fritidshus Stupet. Foto: Åke E:son Lindman

Jonas Lindvall, Frösakull. Foto: Åke E:son Lindman

 

Nu blir fönstren större!

Vår kontakt på Kustvillan har varit nere i Tyskland och Österrike och tittat på hus i den stil vi ritat och gillat de varierade fönsterstorlekarna som är vanliga på dessa. Han mailade lite bilder och upplyste oss om att de tagit fram en billigare teknik för att montera fönster med maxbredd >100 cm i deras väggblock. Strålande nyheter då jag känt mig väldigt begränsad vad gäller fönstersättningen. Den nya tekniken innebär även att det går att placera fönster ner till 30 cm från hörn, vilket vi troligtvis också kommer att göra. Skissar nu på ny fönstersättning men är inte klar ännu. Här ett utkast på södra fasaden där vi kommer göra de flesta ändringarna.
 

Skiss på nya fönstersättningen:

Gamla fönstersättningen: 

 

 

Statusuppdatering

Sponsor nämns i detta inlägg*

Har varit lite dåligt med inlägg nu under semestern, men husprojektet har inte inte fått vila. Den senaste veckan har vi hunnit med en massa besök på bygg- och möbelvaruhus för att kolla in allt från badrumsinredning och garderober till fasadbelysning och målarfärg. Då bloggen går så bra har vi kontaktats av och själva kontaktat en del tänkbara sponsorpartner, så det tar också lite tid i anspråk. Sen har vi tagit på oss att ordna boende för bygglaget från Kustvillan och en byggbod att ha på tomten under de veckor skalet byggs. Och så här i semestertider är det inte jätteenkelt att få tag på rätt personer.

Naturum i Stendörren med fasad och takbeläggning i stil med vårt hus.
Foto: Kalle Kiander.

Idag var vi ute på naturreservatet Stendörren. Där har arkitekten Per Liedner ritat ett väldigt vackert Naturum, med färger och material i linje med vad vi valt. Stående träfasad, till synes obehandlad med vacker silvergrå patina och bandat plåttak i något ljusare grå än vi tänkt oss vårt. När man gick lite närmre såg man att huset var målat och jag fick höra att det var originalfärgen (slamfärg) från 1993, vilket var lite imponerande.

När huset byggs kommer det att ha den bruna färgen för att med tiden få den vackert silvergrå patinan.
Foto: Kalle Kiander.

Igår kom provbitarna av vår fasadpanel Kebony Character. Det var skönt att se att den faktiskt var lika fin i verkligheten som på bild. Återstår bara att se hur lång tid det tar innan vårt hus får den vackra, silvergrå tonen. 

Här kan ni läsa ett tidigare inlägg om Kebony!
 

*) I detta inlägg nämner jag Kebony som är en av våra sponsorer. Mitt förhållningssätt till sponsorer är att jag alltid redovisar dessa tydligt och alltid är lika saklig i mina texter om dem som om andra leverantörer. Bloggen är för mig bl a ett verktyg för att kunna hävda min rätt som konsument, så oavsett vilka rabatter jag fått kommer både ris och ros rapporteras. Det har ni mitt hedersord på.

Nya 3D-ritningar

Nu har jag uppdaterat planritningarna i Floorplanner. Nytt är bl a utformningen av köket samt även att dusch/wc på nedervåningen växt en aning på bekostnad av att hallen minskat med samma yta. Anledningen var att vi fick nedslag på bygglovsansökan då toalettstolen hamnat för nära väggen (mindre än 50 cm från centrum till vägg). Nedervåningen på nybyggda hus måste nämligen alltid vara handikappanpassade och fungera även för rullstolsburna.

Nya planritningar: plus.floorplanner.com/projects/40941345